Bułki z makiem.

Smaczne,łatwe w przygotowaniu i
idealne na śniadanie lub kolację .

IMG_4429

Składniki: około 8 bułek

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
300 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego,letniego masła
1 jajko

Plus jedno żółtko do posmarowania bułek
po wyrośnięciu.Mak ,do posypania bułek z wierzchu.

W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże
z cukrem ,dodać dwie łyżki mąki ,dobrze wymieszać ,aby
nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około
20 minut.

Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko
I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam
puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone
masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy
do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny.
Smarujemy żółtkiem ,posypujemy makiem i pieczemy w piekarniki nagrzanym wcześniej do 210 stopni przez około 15 minut.Smacznego.

IMG_4428

Reklamy

14 thoughts on “Bułki z makiem.

    • Już dwa tygodnie w pracy,ach,życie.Niestety nie zdążyłam do Pragi,bo za długo byliśmy w Paryżu ,a potem nad jeziorem w Berchtesgaden ,cudnie tam było…ale na pewno Praga na mnie poczeka.Do bloga nie mam spadu,ani chęci,pozdrawiam gorąco.

  1. Teraz już takich nie widzę w sklepach czy piekarniach. Kiedyś to był dla mnie must have na śniadanie z pomidorem, salatą, rzodkiewką szynką i serem 😊 A do tego koniecznie cieple kakao. Wciąż pamiętam ten maślany smak!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s