Ciasto z kremem oreo.

Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt
czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa
się w ustach ,Polecam i życzę smacznego.

IMG_6665

Składniki na biszkopt ,blaszka kwadratowa o boku 20 cm

4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka
4 łyżki cukru ,płaskie
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia ,płaska

Białka ubijamy na sztywną masę dodając po łyżce cukier.Nie przerywając
ubijania dodajemy po jednym żółtku ,wodę i olej.
Mąkę ,proszek i kakao przesiewamy przez sitko i w dwóch częściach dodajemy
do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką ,aby zachować puszystość ciasta.
Masę przelewamy delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i
wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175 stopni na około 20 minut.
Ciasto po przestygnięciu przecinamy wzdłuż na dwie części .

Masa oreo:

250 g sera mascarpone (dałam ser z jogurtów greckich ,
zrobiony w domu dzień wcześniej)
150 gram śmietany  kremówki
0,5 szklanki drobnego cukru
12 ciastek oreo ,pokruszonych ,razem z kremem

Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno ,dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników.Dodajemy pokruszone ciastka z kremem i mieszamy .Masą
przekładamy przekrojony biszkopt .Można polać polewą czekoladową.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

IMG_6670

Reklamy

11 uwag do wpisu “Ciasto z kremem oreo.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s