Sernik na czekoladowym spodzie.

Zobaczyłam ten sernik na blogu Moje wypieki i nie mogłam

o nim zapomnieć .Chyba powinnam przeglądać blogi z zamkniętymi oczami…
Wyszedł  pyszny i delikatny .Zmieniłam ser
wiaderkowy na philadelphia ,
zachęcam do wypróbowania przepisu.
 
 
 
Obrazek
 
 
 
 
Składniki:
1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
0,5 szklanki cukru 
50 g połamanej ,gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,kakao ,czekoladę ,cukier i
podgrzać ,mieszając do rozpuszczenia składników .Ostudzić.
Mąkę przesiać z sodą i dodać do masy czekoladowej ,razem z żółtkami ,
zmiksować do połączenia składników. Ubić na sztywno białka i
delikatnie wmieszać do masy.
 
 
Masa serowa:
750 g sera (u mnie philadelphia)
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
0,5 szklanki cukru
1 łyżka maki pszennej(pominęłam)
1 łyżka maki ziemniaczanej(pominęłam)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g roztopionego masła
 
Wszystkie składniki ,poza białkami zmiksować krótko na 
jednolitą masę .Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką
do masy serowej.
 
W oryginale ciasto zostało podzielone na dwie części ,czyli połowa masy
czekoladowej na blaszkę ,na to masa serowa i na wierzch druga część masy 
czekoladowej. Uprościłam sobie trochę dając całą
 masę czekoladową  na spód ,a na wierzch masę  serową Pieczemy w 175 stopniach około 60 min.
Można posypać po ostudzeniu cukrem pudrem.

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udanych wypieków!.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s