Ser z jogurtu greckiego – wspaniały.

Wspaniały ,kremowy ser z jogurtu greckiego .
Potrzebne są dwa składniki – jogurt i sól ,może
jeszcze trochę cierpliwości ,bo od tego ile czasu
jogurt spędzi na sicie zależy jego jakość .Już po
kilku godzinach odcedzania otrzymamy serek do
smarowania chleba .Po dwóch dniach ser idealny
do pieczenia sernika .Potrzymany odrobinę dłużej
stanie się ostrzejszy i kwaśniejszy w smaku i taki
najbardziej nadaje się na kuleczki obtaczane w
ulubionych przyprawach i zalanych dobrą oliwą .
Kuleczki rozsmarowujemy potem na tostach ,pieczywie ,
lub dodajemy do sałatki ,pycha!.

IMG_6569
Składniki :
Jogurt grecki ,naturalny też się nada ,1 kg
pół łyżeczki soli
sitko lub durszlak
miska
gaza lub tetrowa ściereczka

Sitko ustawione na misce wyłóż ściereczką ,wylej jogurt na sitko ,
dodaj sól ,wymieszaj ,zwiń ściereczkę i wstaw do lodówki .
Po około 10 ,12 godzinach otrzymasz serek na kanapkę
Po około 24 ,48 godzinach ser na sernik
Po około 3 ,4 dniach serek z którego można robić kuleczki , obtaczać w
ulubionych przyprawach i zalać oliwą . Taki ser w słoiku w lodówce może
stać do 3 tygodni.

IMG_6571

IMG_6576

IMG_6574

Inspiracja z bloga Green morning .

23 uwagi do wpisu “Ser z jogurtu greckiego – wspaniały.

    • Myslę,że w oliwie z oliwek będą kuleczki najsmaczniejsze.Jednak są osoby nie tolerujące tego mocnego zapachu oliwy,więc można pokombinować i spróbować w oleju.Proszę jednak pamiętać że rzepakowego nie poleca się od dawna,ze wzgędu na osuszanie go randapem,który jest rakotwórczy.

  1. Kasia pisze:

    Hej. Czy mogę od razu do jogurtu dodać róznego rodzaju zioła aby serek, który wyjdzie był od razu ziołowy? Pozdrawiam

      • radm pisze:

        To co wycieka, to raczej nie woda, tylko serwatka 🙂 A co do serka to rzeczywiście wspaniały pomysł, bo smak rewelacja. Dzięki za podanie przepisu 🙂 Pozdrawiam

  2. Ciekawa pisze:

    Witam. Ile tak mniej więcej wychodzi sera z kilograma jogurtu? Chciałabym zrobić na nim sernik, ale nie wiem z jakich proporcji przygotować ser żeby go wystarczyło 🙂

  3. Pinokio pisze:

    Już widzę, że będę zapisywał wiele Pani pomysłów kulinarnych!!! Już zaczynam produkować serki 🙂
    Ze swojego lenistwa, abym nie musiał poprawiać pisowni w swojej bazie: znaki interpunkcyjne (kropka, przecinek, dwukropek, wykrzyknik itp.) stawiamy tuż za wyrazem, potem dopiero spacja (dorywczo składam książki do druku).

  4. Magdalena pisze:

    Skusiłam się na ten serek i jestem baaardzo mile zaskoczona smakiem i konsystencją. Czy aby nadawał się do robienia z niego kulek musi cały czas leżeć w ściereczce na sitku ?
    Pozdrawiam serdecznie Magdalena

Dodaj komentarz