Wspaniały ,kremowy ser z jogurtu greckiego .
Potrzebne są dwa składniki – jogurt i sól ,może
jeszcze trochę cierpliwości ,bo od tego ile czasu
jogurt spędzi na sicie zależy jego jakość .Już po
kilku godzinach odcedzania otrzymamy serek do
smarowania chleba .Po dwóch dniach ser idealny
do pieczenia sernika .Potrzymany odrobinę dłużej
stanie się ostrzejszy i kwaśniejszy w smaku i taki
najbardziej nadaje się na kuleczki obtaczane w
ulubionych przyprawach i zalanych dobrą oliwą .
Kuleczki rozsmarowujemy potem na tostach ,pieczywie ,
lub dodajemy do sałatki ,pycha!.
Składniki :
Jogurt grecki ,naturalny też się nada ,1 kg
pół łyżeczki soli
sitko lub durszlak
miska
gaza lub tetrowa ściereczka
Sitko ustawione na misce wyłóż ściereczką ,wylej jogurt na sitko ,
dodaj sól ,wymieszaj ,zwiń ściereczkę i wstaw do lodówki .
Po około 10 ,12 godzinach otrzymasz serek na kanapkę
Po około 24 ,48 godzinach ser na sernik
Po około 3 ,4 dniach serek z którego można robić kuleczki , obtaczać w
ulubionych przyprawach i zalać oliwą . Taki ser w słoiku w lodówce może
stać do 3 tygodni.
Inspiracja z bloga Green morning .
Pyszny i jeszcze raz pyszny. Dziekuje za wspanialy szybki przepis.
Bardzo proszę i pozdrawiam.
wczoraj robiłam dzisiaj spróbowałam – po prostu PYCHOTA
Polecam
Super serek,dodaję do jogurtu vegetę(kucharek) i po 2-ch dniach mam serek do smarownia na świeże pieczywo.Naprawde super przepis…….!
Ja robię go bardzo często,u mnie nie ma sera polskiego.Pozdrawiam .
Z jakimi ziołami są najsmaczniejsze kulki i jaką oliwą najlepiej zalać?
Ja obtaczam w ziołach prowansalskich ,a oliwy nie mogę polecić ,bo nie mieszkam w Polsce ,ale z pewnością tłoczona na zimno.Pozdrawiam.
Zrobiony.wyglada slicznie.pytanko czy moge potrzymac go w solance jak fete
Obawiam się, że jest zbyt delikatny i się rozpadnie.Zalewałam go oliwą z oliwek i ziołami i tak zostawiałam w słoiku w formie kulek.Pozdrawiam.
Serek zrobiony, wyszedł przepyszny. Pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę,pozdrawiam również.
Serek pyszny robiłam już kilka razy i nadal będę robiła
dziękuję za przepis
Nie ma za co,pozdrawiam.
Czy może być olej rzepakowy lub słonecznikowy czy tylko oliwa z oliwek?
Myslę,że w oliwie z oliwek będą kuleczki najsmaczniejsze.Jednak są osoby nie tolerujące tego mocnego zapachu oliwy,więc można pokombinować i spróbować w oleju.Proszę jednak pamiętać że rzepakowego nie poleca się od dawna,ze wzgędu na osuszanie go randapem,który jest rakotwórczy.
Hej. Czy mogę od razu do jogurtu dodać róznego rodzaju zioła aby serek, który wyjdzie był od razu ziołowy? Pozdrawiam
z jogurtu wycieka dość sporo wody,zioła będą lepiej wyczuwalne dodane pózniej i ser smaczniejszy ,ale oczywiście zrobisz ,jak uważasz ,pozdrawiam.
To co wycieka, to raczej nie woda, tylko serwatka 🙂 A co do serka to rzeczywiście wspaniały pomysł, bo smak rewelacja. Dzięki za podanie przepisu 🙂 Pozdrawiam
Witam. Ile tak mniej więcej wychodzi sera z kilograma jogurtu? Chciałabym zrobić na nim sernik, ale nie wiem z jakich proporcji przygotować ser żeby go wystarczyło 🙂
Ufff…nigdy nie ważyłam ,ale niewiele ,około 200 gr ,ale mogę się mylić.
Już widzę, że będę zapisywał wiele Pani pomysłów kulinarnych!!! Już zaczynam produkować serki 🙂
Ze swojego lenistwa, abym nie musiał poprawiać pisowni w swojej bazie: znaki interpunkcyjne (kropka, przecinek, dwukropek, wykrzyknik itp.) stawiamy tuż za wyrazem, potem dopiero spacja (dorywczo składam książki do druku).
Skusiłam się na ten serek i jestem baaardzo mile zaskoczona smakiem i konsystencją. Czy aby nadawał się do robienia z niego kulek musi cały czas leżeć w ściereczce na sitku ?
Pozdrawiam serdecznie Magdalena
Nie ,po nocnym odsączaniu już można kulać kuleczki z ulubionymi ziołami ,czy jak ja ostatnio z pokruszonymi orzechami .Pozdrawiam.