Babka drożdżowa .

Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo
spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę .
Zrobiłam więc w ten sam sposób tę
babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .

IMG_9608

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki
0,5 szklanki cukru

Dodatkowo :

30 ml ciepłego mleka
2 łyżki kakao

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .
Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w
30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe.
Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3
ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na
podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i
zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki ,
które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej
mąką żytnią ,ciasno jedne na drugie .
Odstawiamy je przykryte ściereczką na kolejne 15 minut a następnie
pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut.

IMG_9617

IMG_9611

17 uwag do wpisu “Babka drożdżowa .

Dodaj komentarz