Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo
spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę .
Zrobiłam więc w ten sam sposób tę
babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .
Składniki na zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .
Ciasto właściwe:
2 szklanki mąki
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówki
0,5 szklanki cukru
Dodatkowo :
30 ml ciepłego mleka
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .
Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w
30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe.
Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3
ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na
podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i
zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki ,
które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej
mąką żytnią ,ciasno jedne na drugie .
Odstawiamy je przykryte ściereczką na kolejne 15 minut a następnie
pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut.
Ciasto, które lepiej wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje 🙂
Uwielbiam taką babkę do herbatki.
jak ja kocham drożdżowe wypieki 🙂
Drożdżowa najlepsza!
Wygląda pysznie jeszcze ten przekrój
dobrze ,że jej mój M nie widzi, bo pewnie jeszcze dziisiaj musiałabym ją pie:D
wygląda świetnie:)
mmm nie ma to jak kawałek drożdżowego 🙂
Babki to zdecydowanie moje smaki! Wygląda świetnie taka dwukolorowa 🙂
Przepięknie wyrosła ❤
Piękna baba! ❤
Okazała babeczka 🙂
żyrafowa chałka robiła wrażenie, ale ta babka również przyciąga wzrok;)
Ostatnio mam straszną fazę na drożdżowe wypieki. Chyba tłusty czwartek wciąż mąci mi w głowie 🙂 Piękna baba.
baba! 🙂 moja rodzina ją uwielbia, ja troszku mniej 😉
Pięknie się prezentuje 😀
Super wygląda, takiej drożdżowej w dwóch kolorach jeszcze nie piekłam 🙂
Wspaniała babka 🙂 Dwukolorowej nie robiłam.