Takie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów ,
z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne.
Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe,
dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę
z niej startą.
Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm
1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml )
umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki:
3 kubeczki mąki
1 kubeczek cukru
1 kubeczek oleju roślinnego oraz:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta
cukier puder do oprószenia ciasta
Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i
ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok
z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową.
Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec w 175 stopniach około 40 min.Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Jakie mięciutkie;)
uwielbiam ciasta, które zawierają lub są na bazie owoców, skórek, etc 🙂 One są wilgotne i mają taki swój świetny charakter 🙂
Takim to można się zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂 puszyste i bardzo lubię sama dodawać do ciast skórkę pomarańczy 🙂
wygląda smakowicie i tak elegancko, musi być pyszne 🙂
Jak leciutko wygląda, pyszne są jogurtowe ciasta.
Pyszne ciasto, takie leciutkie 🙂
Oj zjadła bym taki ciasto:)
Kochana cudowne ciasto, musi być bardzo aromatyczne w smaku 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
w sam raz do herbatki
Również uwielbiam takie ciasta, z cytryną również świetnie smakuje 😉
Widzę, że ciasto puszyste i delikatne, poezja. U mnie w domu właśnie takie ciasta znikają najszybciej 🙂
Ojoj… muszę wypróbować ten przepis! Ciasto wygląda tak jak lubię 🙂
Uwielbiam takie ciasta jogurtowe 🙂