Ciasto jogurtowo – pomarańczowe.

Takie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów ,
z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne.
Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe,
dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę
z niej startą.

IMG_9711

Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm

1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml )
umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki:
3 kubeczki mąki
1 kubeczek cukru
1 kubeczek oleju roślinnego oraz:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta
cukier puder do oprószenia ciasta
Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i
ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok
z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową.
Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec w 175 stopniach około 40 min.Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

IMG_9712

 

14 uwag do wpisu “Ciasto jogurtowo – pomarańczowe.

Dodaj komentarz