Uwielbiam włoską ciabattę .To prosty chlebek,
podłużny z mąki pszennej ,wody i drożdży .
Im dłużej poczekacie na zaczyn ,tym dziurki
w środku będą większe i liczniejsze.
Składniki : na dwa bochenki
Zaczyn :
1/ 3 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki
Ciasto właściwe :
1 i 3/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 1/4 szklanki mąki pszennej ,najlepiej chlebowej typ 850
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem
w temperaturze pokojowej na 8 ,12 godzin .
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki z ciasta właściwego plus wyrośnięty
zaczyn i wyrabiamy gładkie,lśniące ciasto .Masa jest dość lużna,ale taka ma być .
Nie dosypujemy więcej mąki .Masę odstawiamy pod przykryciem na kolejne 2 godziny .
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy dwa
podłużne chlebki .Ja formuje je już na pergaminie ,na którym będą się piekły ,aby ich
kolejny raz nie przekładać .Czekamy kolejne 0,5 godziny i pieczemy chlebki w 230
stopniach przez około 25 minut .
Przepis z White Plate.Dziękuję.
Też ją uwielbiam. Jednak pewnie nie znam pełni jej smaku (jadałam jedynie taką z piekarni). A wiadomo – co domowe, to domowe. Jednak zarówno solo jak i w towarzystwie dodatków ma ekstra smak. Pozdrawiam 🙂
Najlepszą jadłam we Francji ,przejazdem do Polski…tak ,już niedługo wakacje ,więc znów ją kupię.
Ciabatka rządzi!. Piękne dziury 🙂
Pyszności:)
O, właśnie takiego śniadania mi trzeba, Zapisuję przepis ! 😀
Ja też uwielbiam ten rodzaj pieczywa!
Świetnie Ci się upiekła!
Uwielbiam.
Bardzo ją lubię, wspaniała ci wyszła 🙂
To moje ulubione bułki. Świetnie je upiekłaś. Wyglądają jak z piekarni. Aż mam ochotę na taką bułeczkę na śniadanie 🙂