Szybki i prosty deser bez dodatku cukru .
Kasza jaglana z musem truskawkowym i
kawałkami owoców smakuje świetnie.
Składniki: na cztery porcje
1 szklanka kaszy jaglanej
1 kg truskawek
Na jedną szklankę suchej kaszy potrzebujemy 2 i 1/4 szklanki
wody .Wstawiamy wodę w garnku z grubym dnem ,a kaszę
wsypujemy na suchą patelnię i prażymy często potrząsając
patelnią ,aby wszystkie ziarenka się uprażyły .Trwa to około
2 minuty .Ostrożnie ,bo mogą się przypalić .Następnie
przesypujemy uprażoną kaszę do garnka z gotującą się wodą
i gotujemy ją na małym ogniu około 15 minut ,aż wchłonie
cały płyn .Nie mieszamy .Po ugotowaniu przekładamy do suchego
naczynia i gotowe .
O,5 kg truskawek myjemy ,odcinamy zielone końce i blendujemy na
mus.
Resztę truskawek kroimy na kawałki .
W słoiczkach ,szklankach umieszczamy najpierw kilka łyżek zimnej
kaszy ,potem wlewamy mus truskawkowy i na wierzch dokładamy
owoce w kawałkach .Smacznego!.
Jeśli wolicie kaszę o konsystencji musu możecie ją również zblendować .
takie desery mogłabym jeść bez końca! 🙂
zapraszam do udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Dziękuję.
bardzo lubię tego typu desery 🙂
Cudny mussss!
Tak soczyście, że pociekła mi ślinka! Mniam 🙂
Kaszy jaglanej nie jadłam jeszcze w wersji słodkiej. Twój deser wygląda tak pysznie, że warto go skosztować :).
Jak jaglanka to ja z chęcią się piszę na taki deser. Uwielbiam kaszę jaglaną, a i pyszne truskawki to jest coś, w czym się rozsmakowuje. Mniam 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
ah te truskawki… ❤
Takie desery bardzo lubię 🙂
Wygląda smakowicie 😀
Wspaniały 🙂 z chęcią sięgam po porcję 🙂
Uwielbiam truskawki więc taki deser jak najbardziej
Truskawki ❤ Trochę się jeszcze boję kupować, ale kusisz strasznie. Cudownie ten deser wygląda *.*
Zdecydowanie moje smaki, kaszę mogę jesć bez końca. Super 😉
Pyszny deser, a nawet dobry pomysł na śniadanie 🙂
To coś dla mnie!
Zdrowy i pyszny deserek :))