Serniczki czekoladowe.

Idealnie się sprawdzą do niedzielnej ,
popołudniowej kawy .Rozpływają się
w ustach ,są szybkie w przygotowaniu
i mega czekoladowe .Nie zwlekaj !.

img_2358

Składniki:
200 g mascarpone
200 g sera kremowego typu Philadelphia
200 g gorzkiej czekolady ,rozpuścić ,ostudzić
2 jajka ,oddzielić żółtka od białek
0,5 szklanki cukru
łyżka gorzkiego kakao
Sery mieszamy z cukrem i żółtkami .Dodajemy
rozpuszczoną czekoladę ,kakao i mieszamy lub
ubijamy krótko mikserem,tylko do połączenia się
składników.Białka ubijamy oddzielnie ze szczyptą
soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej
delikatnie mieszając całość łyżką.Napełniamy masą
papilotki włożone do blaszki na mufinki i pieczemy w
170 stopniach przez około 20 minut.Serniczki wyjmujemy
kiedy środek jest lekko ścięty,nie całkowicie upieczony.
Wtedy będą idealnie kremowe po wystygnięciu.

img_2345

img_2347

24 uwagi do wpisu “Serniczki czekoladowe.

  1. Jakie one urocze. Takie malutkie, piękne 🙂 Z chęcią bym się pokusiła na taką jedną sztukę. Akurat szykuję popołudniową herbatkę i taki serniczek dla towarzystwa tejże herbatki mógłby się idealnie wpasować. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz