Kiedy tylko zalegają mi w domu
przejrzałe banany piekę to pyszne
ciasto bananowo – czekoladowe
bez cukru .Polecam ,zawsze wychodzi.
Składniki: na małą keksówkę
3 bardzo dojrzałe banany, skórka może
być czarna
Sok z cytryny
125 g masła ,roztopić ,przestudzić
1 szklanka migdałów mielonych
O,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki dobrego kakao
Banany rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem
z cytryny, aby nie zczerniały.Dodajemy roztrzepane
jajko i rozpuszczone masło ,mieszamy .Dodajemy suche
składniki – mąkę, mielone migdały ,sodę ,proszek do pieczenia
i kakao i mieszamy do połączenia się składników.Masę
Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut .
zdrowe i pyszne ciacho:)
ostatnio często robię czekoladowe ciasta, a takie z bananami fajny pomysł
Pyszne! Nie wiedziałam, że tak łatwo można przygotować to pyszne ciacho.
Podoba mi się ten pomysł! No i bez cukru! 🙂
Pozdrowionka! 🙂
Mmm… ostatnio chodzi za mną właśnie ciasto bananowe:)
wyglada przepysznie:)
bananowe zawsze wygrywają.. ❤ słodkie, wilgotne, mniam!
U mnie też banany, które już długo leżą trafiają do ciasta lub robię koktajl 🙂
No proszę 🙂
można i smacznie i bez cukru 🙂 Brawo
Ale super przepis, zapisuję:)
Juz dodaję na listę! Jestem wielka fanką ciast bananowych, które z powodzeniem nadają sie na śniadanie. I do tego bez cukru, super!
Zrobiłam. Moim zdaniem przepis nietrafiony. Trzy banany (nawet bardzo dojrzałe) to mało, żeby nadać ciastu słodyczy, a az 3 łyżki kakao czynią je gorzkim. Na co dzień nie spożywam cukru, liczyłam na fajny wypiek, ale się zawiodłam. Może gdyby osłodzić jeszcze pokrojonymi drobno daktylami… Pozdrawiam!
Dlatego dobrze próbować masę przed jej upieczeniem ,czy smak nam odpowiada,bo każdy lubi co innego i inaczej rozumie słodkie .Pozdrawiam.
Szybki i prosty przepis, dodatkowo polałam polewą miodowo- kakaową, dzięki temu ciasto nie było za suche i zachowało słodycz, polecam 🙂