Drożdżowe z kokosową kruszonką.

Drożdżowe wypieki najbardziej lubię
robić latem.Temperatury u mnie dochodzą
do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak
szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z
kokosową kruszonką.Polecam!.

IMG_4902

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki pszennej
70 g masła ,miękkie
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta
0,5 szklanki cukru

Na koniec:
3 łyżki kakao

Kruszonka kokosowa:
2 łyżki mąki
70 g wiórek kokosowych
60 g ciemnego cukru
70 g masła

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Podzielić na dwie części i do jednej dodać trzy łyżki kakao ,wyrobić dobrze.Odstawiamy obie części na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić i każdą część
rozwałkować na dwa cienkie ,równe prostokąty.Ciemny nałożyć na jasny i zwinąć wzdłuż dłuższego boku .Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 15 minut.Posmarować białkiem i posypać kruszonką.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.

IMG_4897

Advertisements

11 thoughts on “Drożdżowe z kokosową kruszonką.

  1. Wow! Pycha! Zjadłabym nawet na śniadanko.
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowały.
    Lubię kokos bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s