Drożdżowe wypieki najbardziej lubię
robić latem.Temperatury u mnie dochodzą
do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak
szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z
kokosową kruszonką.Polecam!.
Składniki na zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .
Ciasto właściwe:
2 szklanki mąki pszennej
70 g masła ,miękkie
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta
0,5 szklanki cukru
Na koniec:
3 łyżki kakao
Kruszonka kokosowa:
2 łyżki mąki
70 g wiórek kokosowych
60 g ciemnego cukru
70 g masła
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Podzielić na dwie części i do jednej dodać trzy łyżki kakao ,wyrobić dobrze.Odstawiamy obie części na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić i każdą część
rozwałkować na dwa cienkie ,równe prostokąty.Ciemny nałożyć na jasny i zwinąć wzdłuż dłuższego boku .Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 15 minut.Posmarować białkiem i posypać kruszonką.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
A tu jeszcze w komplecie mamy „kakałko” 😀 To musi być pyszne połączenie 😉
Obłędne 🙂 i ta kusząca kruszonka 😛 Już wiem ,co będę piekła, jak wrócę do domu.
poproszę duży kawałek:)
Częstuj się,ja właśnie podjadam…zamiast kolacji.
Wow! Pycha! Zjadłabym nawet na śniadanko.
Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowały.
Lubię kokos bardzo.
Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂
Dziękuję kochana!!!Uwielbiam Austrię!Całusy ze słonecznej ,za bardzo, Hiszpanii!!.
Pysznie zakręcona drożdżówka:)
Jak zwykle świetne zdjęcie, że od razu chce się jeść 🙂
Dzięki!.
ta kokosowa kruszonka brzmi przesmacznie 😉
ale fajne to drożdżowe
Uwielbiam te Twoje wypieki! Zawsze mi przypadną do gustu 😊