Najprostszy i najlepszy murzynek w
ekspresowym wykonaniu.Składniki dzielimy
na suche i mokre, mieszamy, potem łączymy
razem ,mieszamy dokładnie i do piekarnika.
Proste i pyszne ciasto.
Składniki: kwadratowa blaszka o boku 20 cm
Wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę!!.
400 g kefiru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru ,jeśli lubicie słodsze to 1 szklanka
2 jajka
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
Opcjonalnie orzechy ,rodzynki ,u mnie bez dodatków
W jednej misce mieszamy se sobą suche składniki ,
w drugiej mokre.Następnie suche wsypujemy do
mokrych i dokładnie mieszamy łyżką .
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze
170 stopni przez około 40 minut.Sprawdzać patyczkiem, czy
jest suchy ,wtedy ciasto jest upieczone.Odstawić do całkowitego
ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Murzynek to ulubione ciasto mojego syna. na kefirze jeszcze go nie robiłam.Chętnie skorzystam z przepisu
ulubione ciasto mojej siostry 😉 i ja czasem robię
100 lat nie robiłam murzynka i od razu nabrałam ochoty, żeby zrobić 🙂
bardzo lubię murzynka 🙂
Skutecznie mnie zachęciłaś.
Naprawdę świetne ciasto!
Trzeba koniecznie przepis wypróbować 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Polecam.
Bardzo lubię!
Twój taki puszysty, kuszący…
Pyszne do kawy 🙂
Jaki puszysty murzynek Ci wyszedł 🙂 bardzo lubię!
Uwielbiam murzynki:)
Rewelacja! To juz 4 sprawdzany przepis i w końcu wyszło bez zakalca! Uwielbiam ❤
Bardzo się cieszę i pozdrawiam.