Pyszne ,proste ciasto z malinami i
polewą czekoladową.Spód to czekoladowy
murzynek ,góra jasny biszkopt .Smacznego.
Składniki : blaszka kwadratowa o boku 20 cm
0,5 szklanki mleka
100 g masła
2 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i
podgrzać do rozpuszczenia się cukru ,ostudzić .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Najpierw do masy czekoladowej dodać żółtka i
zmiksować ,następnie mąkę i zmiksować na gładko .
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy
łyżką .
Biszkopt:
2 jajka,oddzielnie białka i żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem ,dodać po jednym żółtku
i zmiksować ,dodać mąkę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę
jajeczną.
Dodatkowo:
maliny,mrożonych nie rozmrażamy wcześniej
Najpierw wkładamy do piekarnika czekoladowy spód z malinami wysypanymi
na wierzchu ciasta i podpiekamy je 15 minut .Następnie na chwileczkę wyjmujemy
ciasto, wykładamy na wierzch jasną masę i pieczemy dalej w 170 stopniach przez
około 15 minut.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady roztopić w o,5 szklanki ciepłego mleka i polać nią
upieczone ciasto.