Jeśli nie przepadacie za mięsem,tak jak
ja te kotleciki bardzo wam zasmakują.
Dodałam do nich trochę liści botwinki ,
aby trochę ożywić kolor i smak .
Składniki: na około 6 kotletów
1/ 3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
4 jajka
sólo ,pieprz
1 łyżka bułki tartej
garść liści botwinki,małe liście
bułka tarta do obtoczenia gotowych kotletów
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą .
Przełożyć do garnka z 1 szklanką wody i zagotować .
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
Jajka 3 gotujemy na twardo ,około 8 minut .
Następnie przekładamy do zimnej,studzimy i obieramy.
Jajka rozgniatamy widelcem ,dodajemy ugotowaną kaszę ,
surowe jajko ,jedną łyżkę bułki tartej i skrojoną drobno botwinkę.
Mieszamy wszystko na jednolitą masę,doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na
oliwie z dwóch stron na rumiano.Smacznego.
Pomysł z Kwestia Smaku – dziękuję.
Z chęcią bym się skusiła, choć mięsko uwielbiam.
miałam niedawno kotlety jajeczne, muszę zrobić z kaszą:)
Na pewno smaczne. Przepis wypróbuję gdy moi mięsożercy wyjadą na urlop.
uwielbiam tego rodzaju kotlety, zawsze kombinuję jak nie mam ochoty na mięso właśnie, baaardzo przyjemna odskocznia 😉
Ja też jem mniej mięsa. Dlatego wolę inne smaczne potrawy. Twoje kotleciki podobają mi się, bo zawierają moją ulubioną kaszę. Z chęcią je zrobię, bo łatwe, bo myślę, że smaczne 🙂
Bardzo lubię tego typu kotlety, mniamm
przygotowuję kotlety jajeczne, ale nie z dodatkiem kaszy- świetny pomysł:)
Propozycja w sam raz dla mnie:)
muszę zrobić bo mam nadmiar jajek 😉 a takie kotleciki to fajna odmiana
Tak,to prawda.Pozdrawiam.
Super propozycje, muszę spróbować 🙂
kotleciki wreszcie zrobiłam bardzo smaczne i szybko się robi 😉