Szarlotka sypana.

Pyszna ,najprostsza z możliwych .Nadal moja
ulubiona ,to ta z bezą na wierzchu ,ale tej też
niczego nie brakuje. Zachęcam do wypróbowania.

IMG_1415

Składniki:tortownica 26 cm

dwie szklanki kaszy manny
dwie szklanki mąki pszennej
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru ,ale jeśli lubicie mega słodkie to 1 pełna
2 kg jabłek ,obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach
cynamon do smaku ,dwie łyżeczki
170 g masła ,z lodówki

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę ,kaszę manną ,proszek i cukier wymieszać dobrze w misce.
Podzielić na trzy części .Pierwszą część wyłożyć na dno blaszki .
Na nią połowę startych jabłek .Posypać łyżeczką cynamonu.
Na jabłka wykładamy drugą część sypkich składników, .Na nie drugą
część jabłek i cynamon.Na jabłka trzecią część sypkich składników .
Na wierzchu ścieramy na tartce albo obieraczką do warzyw masło .
Musi znaleźć się na całej powierzchni ciasta ,bo w trakcie pieczenia
zespoli ciasto w jedną całość .
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach
przez około 50 minut .

IMG_1421

20 uwag do wpisu “Szarlotka sypana.

Dodaj komentarz