Bardzo czekoladowe z delikatną nutą
kokosowo – serową .Robiłam je drugi raz ,
bo za pierwszym ser był zbyt lejący i
kuleczki rozpłynęły się w cieście.Polecam.
Ciasto: tortownica 20 cm ,ja zrobiłam w keksówce
4 jajka ,białka i żółtka oddzielnie
100 g cukru ,podzielić na dwie części
50 g gorzkiej czekolady ,najlepiej 70 %
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ,płaska proszku do pieczenia
Masa serowo – kokosowa:
250 g sera trzykrotnie mielonego
1 jajko
80 g wiórek kokosowych
3 łyżki cukru
Polewa:
125 ml mleka
150 g gorzkiej czekolady 70 %
30 g masła
Składniki na masę serową połączyć ze sobą dokładnie
na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 15 minut .
Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i
ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta
czekoladowego.
Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić i połączyć delikatnie z
żółtkami .Mąkę ,proszek i kakao ,przesiać i dodawać do masy żółtkowej.
Białka ubić z drugą połową cukru i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej .
Tortownicę z kulkami wyjąć z lodówki i zalać masą czekoladową .
Piec w 175 stopniach przez około 30 minut.
Ciasto po przestudzeniu polać polewą czekoladową.
Mleko ,masło i cukier włożyć do małego rondelka ,doprowadzić do zagotowania
na małym ogniu ciągle mieszając.Gorącą polewą polać ciasto.
Przepis z bloga : Mniam Mniam pl
rewelacyjnie wygląda i zdecydowanie moje smaki kokos i czekolada
Piękne ciacho, ślinka cieknie 🙂
Wygląda cudnie!!!
Dzięki.
kusisz, kusisz:)
I pięknie wygląda i pysznie smakuje 🙂
O tak.
Wizualnie mnie zachwyciło 🙂 Smakowo na pewno też trafiłoby w moje gusta, bo kto z nas nie kocha ciast czekoladowych! Super się prezentuje, smakowita propozycja.
Pozdrawiam ciepło 🙂
Pięknie sie prezentuje Zjadła bym kilka kawałeczków
Fajny pomysł:)
Smakowity widok!
Wspaniale się prezentuje 🙂
Witam,czy ktoś robił to ciasto oprócz tej Pani która wystawiła ten przepis? Bo ja przed chwilą wrzuciłam całe do kosza. Wydaje mi się że są źle podane proporcje,jak dosypalam suche składniki do żółtek,to ciasto zrobiło się twarde jak plastelina i w jaki sposób dodać ubite białka i delikatnie wymieszać mikser miał problem to ruszyć. A i kulek serowych jest więcej niż samego ciasta:(
4 żółtka i ciepła czekolada połączone na początku dają nam lejącą,rzadką ,czekoladową masę dodanie do nich 5 łyżek mąki nie może spowodować ,że masa stanie się twarda .Ubite białka jeszcze rozrzedzają całość na końcu .To zależy jakiej wielkości robiła pani kulki ,mieszczą się idealnie na blaszce ,a masa czekoladowa je pokrywa.Pozdrawiam.Przepis jest ze strony Mniam mniam pl ,co jest również zaznaczone.
WITAM
Jaki rozmiar miała pani kreskówka?
12 na 30 cm.
Keksówka miało być
czekolada, kokos. niebo w gębie !!!
Już samo to, że z kokosem by wystarczyło, a tu jeszcze taka ładna forma!
Ale pychota!
świetne ciacho!
bardzo fajnie się prezentuje! 🙂 Uwielbiam wilgotne, czekoladowe ciacha 😉
Pięknie wygląda Twoje ciacho 🙂 Szczególnie te kulki są apetyczne 🙂
piekę coś podobnego, ale na dużej blaszce i kuleczki już tak świetnie nie wyglądają:)
pyszne ciacho 😉