Chleb pszenny na drożdżach jest dość
łatwy do przygotowania ,jeśli nie liczyć
czasu jaki musi spędzić na wyrastaniu .
Pieczenie go w naczyniu z pokrywką
sprawia ,że pięknie wyrasta i ta kusząca
skórka…
Składniki:
650 g mąki pszennej ,dodajemy stopniowo ,ciasto
ma być luźne.
500 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli ,płaskie
4 łyżeczki oleju roślinnego
Można dodać ulubione nasiona.
Drożdże i cukier mieszamy w połowie szklanki
ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży.Mąkę
nie całą ,trochę odłożyłam na bok ,rozpuszczone drożdże ,
olej ,sól i resztę letniej wody wkładamy do miski ,mieszamy
wszystko do połączenia się składników .Jeśli jest zbyt lejące
to dodajemy resztę mąki .Miskę przykrywamy szczelnie folią
spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy je z miski ,podsypujemy mąką i
ponownie wyrabiamy .Formujemy okrągły chleb i odstawiamy ,
najlepiej na desce ,z której póżniej łatwo będzie zsunąć chleb
do gorącego naczynia .Chleb wyrasta około 0,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wstawiamy do niego
naczynie żaroodporne ,lub inne przystosowanie do pieczenia w
piekarniku z pokrywką .Naczynie musi się dobrze rozgrzać .
Uważajcie na nie ,bo przy wkładaniu chleba jest bardzo gorące.
Chleb po wyrośnięciu nacięłam głęboko ostrym nożem na krzyż
i prosto z deski na której wyrastał zsunęłam ostrożnie do naczynia
żaroodpornego w piekarniku .Przykryłam pokrywką i piekłam je
W 220 stopniach przez 30 minut.Następnie pokrywkę ostrożnie
ściągamy i pieczemy chleb kolejne 20 minut.Studzimy na kratce.
Przepis z bloga Smaczna pyza – dziękuję.
ale pięknie wyrósł:)
super wygląda!
robię podobne i uważam że to najlepszy chle jaki upiekłam i jadłam:)
Domowy chlebek najlepszy na świecie! Ekstra 🙂 Musi być przepyszny. Biorę w ciemno 😀 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
wspaniale wyrósł 🙂
Cudnie Ci się upiekł!
Zjadłabym z dobrym masłem…
Bardzo apetyczny!
jaki ładny ten chlebuś, najlepiej jeszcze zjedzony na ciepło,u mnie zawsze pół na raz znika
Masz rację, domowy chleb najlepszy!
Jaki piękny 😀 a jaka ma cudownie błyszczącą skórkę.Mniam
Pięknie wyrośnięty chlebuś, apetycznie wygląda. Aż kusi, żeby odkroić sobie kromkę 🙂
Wspaniały, domowy chlebuś 🙂