Bakłażan zapiekany z kaszą gryczaną.

Pierwszy raz jadłam bakłażana .Wygląda
ładnie ,ale wydaje się mało interesujący na talerzu .
Musiałam go trochę wzbogacić smakowo i
wyszedł całkiem smacznie.

IMG_8541

Składniki : dla dwóch osób
2 średnie bakłażany
kasza gryczana ,pół szklanki ugotować na sypko
mała cebulka
jedna marchewka ,ugotować na miękko
sól ,pieprz ,oliwa z oliwek

Dodatkowo:
jogurt naturalny
granat ,mały

Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół ,solimy i nacieramy oliwą
tylko miąższ .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
i pieczemy około 20 minut .Po tym czasie wyjmujemy bakłażany ,
czekamy aż lekko przestygną ,aby się nie poparzyć i wydrążamy łyżką
środek tak aby nie uszkodzić skórki .
Na patelni podgrzewamy cebulkę pokrojoną na drobno ,kiedy się przyrumieni dodajemy marchewkę startą na tartce ,ugotowaną kaszę gryczaną i wydrążony środek bakłażanów ,mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy  powstałą masą wydrążone bakłażany .Wkładamy je na 15 minut do piekarnika na 180 stopni i podajemy na ciepło z keksem jogurtu naturalnego i posypane owocami granatu .

IMG_8540

Dodaj komentarz