Sernik chałwowy.

Przepyszny ,kremowy sernik ,delikatnie
chałwowy ,rozpływający się w ustach .
Upiekłam go bez spodu ,bo są takie
serniki ,którym ten spód jest absolutnie
niepotrzebny .Polecam gorąco .

IMG_0861
Składniki: tortownica 20 cm
500 g sera wiaderkowego na serniki
4 jajka
1/3 szklanki cukru
200 g chałwy mlecznej
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki kaszki manny

Dodatkowo:
150 ml śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę wymieszać dobrze z cukrem pudrem i odstawić .
Białka oddzielić od żółtek ,białka ubić na sztywną pianę
i odstawić .
Chałwę pokruszyć na drobno i razem z resztą składników
zmiksować krótko,tylko do połączenia się masy w jednolitą
całość .Teraz dodajemy białka i delikatnie łyżką mieszamy
z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę
przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 170 stopni przez około 45 minut .
Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną
z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy na wierzchu i pieczemy kolejne
15 minut .
Po upieczeniu i przestudzeniu można go dodatkowo udekorować
chałwą .Przechowujemy w lodówce.Smacznego.

Ważne:wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Sernik nie może być mocno przypieczony z góry ,wyjmujemy kiedy się zetnie,
ale nie przyrumieni ,będzie jedwabiście kremowy po przestygnięciu.

IMG_0857

IMG_0859

27 uwag do wpisu “Sernik chałwowy.

  1. Robiłam go kiedyś na święta. Wyszedł absolutnie idealny. Smak jak marzenie. Kocham serniczki! 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Dodaj komentarz